Зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11

...
Зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11
Коментари Харесай

Депутати предлагат повече свобода при избора на матури

Зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, да могат да се явят на спомагателна матура по желание на него освен върху наличието от общообразователната подготовка, само че и върху това от профилираната, т.е. на по-високо ниво. Това планува план за промени в закона за учебното обучение, препоръчан от депутати от " Продължаваме смяна ", отпред с някогашния образован министър акад. Николай Денков, Христо Симеонов, Христо Петров (Ицо Хазарта) и други Според тях поправките ще създадат учениците по-конкурентоспособни и по този метод те няма да бъдат лимитирани при кандидатстване в университети у нас и в чужбина.

В претекстовете към плана си депутатите посочват, че поправките се оферират по отношение на установени пропуски в закона, за които са алармирали както депутати, по този начин и омбудсмана Диана Ковачева. Става въпрос за това, че учениците могат да се явят на до две спомагателни матури по желание (освен на двете наложителни - по български език и по профилиращ предмет, изучаван на по-високо равнище в 11 и 12 клас) съгласно равнището, на които са изучавали дадения предмет. Ако желаят да се явят на матура по желание по физика, само че не са учили този предмет като профилиращ в последните две години, матурата им би трябвало да е единствено върху наличието от общообразователната подготовка, т.е. на по-ниско равнище. Това лимитира правото на учениците да покажат познания на по-високо ниво, в случай че имат такива, добити да вземем за пример в избираемите или факултативни образователни часове на втори гимназиален стадий, или пък от частни уроци. Съответно ги лимитира и при кандидатстване в университети, които да вземем за пример изискват оценка от матура, държана на по-високо равнище.

Депутатите показват, че проблем има да вземем за пример при образованието по математика във втори гимназиален стадий (11 и 12 клас - бел. ред.) за възпитаници, които не са избрали този предмет като профилиращ, само че които могат да решат да аплайват в специалности в наши или чужди университети, които изискват оценка от матура по математика. Те не могат да се явят на матура по избор по математика като профилиращ предмет, а единствено като общообразователен, а нейната тежест в балообразуването е по-малка. " Ученик, който не е изучавал този предмет като профилиращ във втори гимназиален стадий, при кандидатстване в избрани специалности във висши учебни заведения, в които се изисква оценка от дипломата за приблизително обучение, ще бъде ощетен и няма да има опция да кандидатства в тази компетентност ", пишат народните представители. 

" Така да вземем за пример висши учебни заведения в страната и чужбина, при реализиране на банкет в специалности от направление " Компютърни науки " изискват оценка от държавен зрелостен изпит по математика върху наличието от втори гимназиален стадий, като единствено в български висши учебни заведения има опция да се кандидатства с оценка от трети държавен зрелостен изпит по съответния образователен предмет, изучаван в общообразователната подготовка, само че тя е с по-нисък коефициент ", изясняват още депутатите.

Промените са направени в текстовете, свързани с валидирането на компетентности. Компетентности сега могат да се валидират от лица, които нямат главно или приблизително обучение. Валидиране на компетентности по даден образователен предмет има и за лица със приблизително обучение, в случай че образователният им предмет не е бил включен в дипломата им за приблизително обучение. Проектът на ПП включва отсега нататък в тази група и зрелостниците, които не са изучавали образователния предмет като профилиращ във втория гимназиален стадий - валидирането в действителност ще става с явяване на спомагателна матура по този предмет. Добавя се и, че компетентности могат да се валидират освен за достъп до учебно обучение, до професионално образование или до пазара на труда, но и за достъп до образование във висши учебни заведения. 

 

ПРОЗРАЧНОСТ

Втора група промени основават отговорности на регионалните и общинските администрации да разгласяват на интернет страниците си своите тактики за поддръжка на личностното развиване на децата дружно с годишните проекти за осъществяване и финансиране на тези тактики. Целта е повече бистрота и публичен надзор върху работата на институциите. Други редакции са свързани с понижаване на административната тежест на учебните заведения посредством включване на част от документите, които приема Педагогическият съвет, в Стратегията за развиване на съответната институция, и за основаване на отчетност по години. " Това ще сътвори опция за по-ефективно ръководство на качеството на образование, като се резервират пълномощията на Педагогическия съвет да дефинира най-важните политики, само че към този момент в обединен документ, с съответни и измерими за отчитане и реализиране цели ", пишат от Политическа партия.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР